Röhsska museet

Idag för en vecka sedan, alltså i lördags den 15e mars, så hade vi premiär för Ornamentikdagarna på Röhsska Museet i Göteborg som pågick i dagarna två. I samarbete med Svensk Form Väst, Hemslöjdskonsulenterna VGR.

Lyckliga och fyllda av energi efter två dagar med massor av designintresserade besökare och åhörare i alla åldrar. Vilken succé!

I bild syns uppifrån vänster, designjournalist Ellinor Thunberg, designjournalist Helena Skoog, inredare och set designer Dennis Valencia (jag ju! hej!), Textilkonstnär Julia Kylén Collins, bildhuggare Karl Sjögren.

På främre raden till vänster, Röhsska museets intendent Birgitta Martinius, till höger industri- och möbeldesigner Matilda Hunyadi.

I bild saknas Röhsska Museets programsamordnare Vanja Hermelin.

Detalj ur utställningen kurerad av mig.

Textila verk av Julia Kylén Collins. Till vänster syns neonljus av Josefin Eklund, vaser i keramik av Gustav Wijk, vas i klarglas samt bänk av Matilda Hunyadi.

En rund, ljusblågrå urna med lock av Anna Elzar Oscarsson anas i bakgrunden.

I januari 2024 började Matilda och jag prata om ornamentikens möjligheter inom samtida design och inredning då vi sågs under festliga former på Elle Decoration Design Awards (EDDA), där hon fick priset för årets möbel 2023 av oss i Elle Decoration juryn.

Vi pratade mycket om lusten och passionen i skapandet av möbler och interiörer. Hur en miljö och föremålen i en miljö kan berätta något om tiden vi lever i, hur vi uppfattar vår samtid. Eller vad vi drömmer om just nu. Något vi kom fram till var att vi båda hade liknande tankar vad gäller färger, former och frågor kring varför samtiden oftast per default är avskalad. Kan det finnas plats för något mer uttrycksfullt i samtida design jämte det avskalade? Något som talar tydligt om tiden vi lever i just nu? Kan vi skapa plats för drömmar, färger, livsbejakande former och design skapad med lust och fägring stor? Kan vi plocka upp tråden vad gäller hantverk, konsthantverk och det som är skapat för hand och inkorporera ännu mer av det i samtida design?

Samtal pågår

Modererat av designjournalist Ellinor Thunberg, där jag berättar om mitt arbete när jag skapar inredningsmiljöer.

Vi kunde redan då (2024) se tecken sedan ett tag tillbaka på att ornamentik och dekoration inom inredning och design höll på att väckas till liv ur sin nästintill 90-åriga dvala.

Samtal fortgår,

Här berättar jag om hur och vilka konsthistoriska referenser jag väver in i inredningsmiljöerna som jag skapar.

Med ornamentikdagarna vill vi öppna upp samtalet och bjuda in fler uttryck, fler synsätt. Vi vill bredda, inkludera och forma en vacker framtid för oss alla, fylld av drömmar och med tydliga referenser till vilka vi är och vill vara som människor här och nu. Med tydliga tidsmarkörer.

Detalj ur utställningen kurerad av mig.

Skor formgivna av Sofia Hildebrand skapade i samarbete med bildhuggare Karl Sjögren. I bakgrunden syns bland annat textila verk av Julia Kylén Collins.

Utställningen skapades i anslutning till salen där vi hade samtal. Med verk av Matilda Hunyadi, Karl Sjögren, Julia Kylen Collins, Gustaf Wijk, Anna Eller Oscarson, Victoria Eyram, Josefin Eklund och Sofia Hildebrand.

Ett till par helt otroliga skor.

Av Sofia Hildebrand och Karl Sjögren, på en pall formgiven av Matilda Hunyadi - som även formgivit den mörka vasen i glas som anas i bakgrunden.

Textila verk av Julia Kylén Collins.

Om du inte hann förbi Röhsska förra veckan den 15e och 16e mars, så kommer det fler möjligheter längre fram på andra destinationer, håll utkik.

Rund urna med lock av Anna Elzar Oscarsson.

Textila verk av Julia Kylén Collins. Röd hylla med svarvade ben samt vas i rosafärgat glas, båda av Matilda Hunyadi.

Välbesökta dagar på Röhsska Museet.

Stort tack till er alla som kom förbi!

Committing Ornamentation, utställningen

Kort om Röhsska:

Röhska Museet är Sveriges motsvarighet till Storbritanniens Victoria & Albert, skulle man kunna säga.

Som museet skriver på sin hemsida: “Röhsska museet öppnade 1916 i Göteborg som Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk. Museets stora kinesiska samling är idag en av Europas äldre museisamlingar.” läs mer om Röhsska Museet här.

Stort tack till alla er som kom och till alla er som gjorde dessa dagar möjliga!

















Previous
Previous

at Sharvin & Maartens

Next
Next

hemma hos Louisa Falkenberg